Ahşap Sehpa Boyama

Eski Zigon Sehpa Yenileme

MALZEMELER

NOT: Buradaki malzeme adetleri 4 adet sehpa içindir.

Öncelikle boyamak istediğimiz sehpanın temiz ve kuru olmasına özen göstermeliyiz. Yüzeyinde toz parçası kalmadığından emin olduktan sonra boyamaya başlayabiliriz. Bir miktar beyaz boya rulo fırçanın girebileceği bir kaba dökülür ve az miktar su ile karıştırılarak boya açılır. Daha sonra rulo fırçamıza beyaz boyayı yükleyip sehpayı bastırmadan boyuyoruz. Rulo fırçanın ulaşamadığı, boyayamadığı yerler için 2,5 numara zemin fırçasını kullanıyoruz. Bu bizim ilk katımız olacak. Sehpa boyama işleminde her boyama katı arasında 24 saat bekleyeceğiz.

İlk katımızı boyadıktan 24 saat sonra ikinci katı tekrar boyuyoruz. 24 saat sonra 3. katını boyadıktan sonra kahverengi sehpa tamamen pürüzsüz bir beyaz renge ulaşıyor.

Ahsap Zigon Sehpa Boyama

Beyaza boyadığımız sehpaya ağaç budak görünümü vermek için öncelikle sehpanın sadece üst yüzeyini biraz su ile seyrelttiğimiz dantel rengine boyuyoruz. 24 saat arayla sadece üst yüzeyine 2 kat dantel rengi uyguladıktan sonra bir kapta 2 ölçü espresso rengi boya ve bir dantel rengi boyayı ve toplam ölçünün üçte biri kadar glazing mediumu katarak karıştırıyoruz. Sehpanın yüzeyine bir kat bu karışım boyadan sürüyoruz. Sürdüğümüz boyayı bulaşık süngeri ile hafif bir şekilde bir kenardan diğer kenara doğru çektiriyoruz, fazla bastırmamaya özen gösteriyoruz.

Bu aşamadan sonra elimize budak aparatını alıyoruz ve sehpa yüzeyinin bir kenarından başlayıp diğer kenarına kadar aparatı elimizde aşağı yukarı hareket ettirerek istediğimiz budak görüntüsünü oluşturuyoruz. Düzgün bir desen çıkmazsa telaş etmeyin boyanız kurumadan tekrar bir bulaşık süngeri ile çektirin ve yeniden aparatla desen verin.

Ahsap Sehpa Boyama 1

İstediğimiz deseni oluşturduktan sonra hafif kurumaya başlayan sehpa yüzeyini bastırmadan tekrar bulaşık süngeri ile çekiyoruz. Bir kere çekip bırakmamız yeterli olacaktır. Bu işlemi budak desenlerinde fazla boya kalmaması ve doğal bir görünüm oluşturması için yapıyoruz.

Ahsap Sehpa Boyama 2

 

24 saat bekliyoruz boyamız kuruduktan sonra yarı mat verniğimizi sehpanın her yerine sünger ile uyguluyoruz. Daha dayanıklı bir boyama için verniği 24 saat arayla 3 kat sürüyoruz.

Vernik işlemini de tamamladıktan sonra yeni sehpamız tamamlanıyor. Uzun ömürlü kullanım için boyadığımız sehpaya iki hafta boyunca çok sıcak yüzeyler temas ettirmemeye özen gösteriyoruz.

Yazan: Sedanur KARADEMİR – İSTANBUL

Email adresiniz gizli tutulur!