Makrome Anahtarlık Yapımı

Malzemeler:

1 paket Lisre ince pamuk makrome ipi (krem renk)

1 adet anahtarlık klipsi (gümüş renk)

2 adet orta boy tahta boncuk

Yapılışı:

Makrome ipimizden 100 cm boyunda 4 adet ip kesiyoruz. Ucuna püskül yapmak için de 10 cm küçük bir ip daha kesip kenara ayırıyoruz. Kestiğimiz 100’er cm’lik iplerin her birini ortasından boyları eşit olacak şekilde ikiye katlıyoruz. Anahtarlık klipsimize bir tane çift kat ipi katlama yerinden önden arkaya doğru geçirip uçlarını oluşan halkanın içinden çıkarıp sıkarak hazırlık düğümü atıyoruz. Aynısını diğer 3 ipimize de uyguluyoruz. Yan yana 4 düğüm yani toplamda 8 tane 50’şer cm’lik ip elde etmiş oluyoruz. Daha rahat çalışabilmek için anahtarlığımızı kanca kısmından masa gibi sabit bir yere bantlıyoruz. İlk baklava dilimimizi yapmaya başlıyoruz. Soldan 4. ipimizi yanındaki ipin yani soldan 3.ipin üstüne alıp altta kalan ipi üstteki ipin içinden geçirerek sarma düğüm adı verilen makrome örgü tekniğini uyguluyoruz. Bu işlemi aynı iple bir kez daha tekrar ediyoruz. Başlangıç ipimiz olan 4. ipimizi elimizden bırakmadan bu sefer soldan 2. ipimizin üstüne alıyoruz. Altta kalan soldan 2. ipimizi başlangıç ipimizin üzerinden geçirerek bir sarma düğüm daha yapıyoruz. Bu düğümü de tekrarlıyoruz. Aynı işlemi başlangıç ipimizle en soldaki ipimize de iki kez uyguluyoruz. Toplamda 6 adet sarma düğüm elde etmiş oluyoruz. Bu bizim birinci baklava dilimimizin ilk kenarı oluyor.

Makrome Anahtarlık

Daha sonra kancamıza takılı hazırlık iplerimize dönerek sağdan 4. ipimizi elimize alıyoruz. Bu bizim yeni başlangıç ipimiz olacak. Bu ipi hemen yanındaki sağdan 3. ipin üzerine koyuyoruz. Altta kalan sağdan 3.ipimizi başlangıç ipimizin üzerinden geçirip sıkarak bir sarma düğüm yapıyoruz ve bu işlemi aynı iplerle bir kez daha tekrarlıyoruz. Böylece çalıştığımız her ipe iki kez düğüm atmış oluyoruz. Aynı işlemi başlangıç ipimizle sağdan 2. ve sonuncu ipe de uyguluyoruz. Böylece baklava dilimimizin çatısını örmüş oluyoruz. Sarkan 8 ipimizin ortada kalan 2 ipine tahta boncuklarımızdan birini geçiriyoruz. En soldaki ipimizi elimize alıyoruz. Bu yeni bir kenar yaparken başlangıç ipimiz olacak. Başlangıç ipimizi sağındaki ipin üzerine koyup altta kalan ipi üstteki ipin üzerinden geçirerek sarma düğüm atıyoruz. Ortaya gelene kadar her ipe iki sarma düğüm atarak devam ediyoruz. Sonrasında aynı işlemleri 4. Kenarımızı yapmak için uyguluyoruz. En sağdaki ipi başlangıç ipi yapıp yanındaki iplere ikişer sarma düğüm atıyoruz. Sağ tarafta da düğümlerimiz bittikten sonra ortada kalan son iki ipi de birbirine bağlayarak ilk dilimimizi bitirmiş oluyoruz.

Makrome Anahtarlık Yapımı

Yukarıda anlattığımız işlemleri ikinci baklava dilimimizi yaparken de uyguluyoruz. İkinci desenimiz de bitince ayrıca kestiğimiz 10 cm’lik ip yardımıyla sarkan iplerimizi bir araya getirip bağlayarak bir püskül elde ediyoruz. İşte makrome anahtarlığımız hazır!

Yazan: CEREN AKGÜN – İstanbul

Email adresiniz gizli tutulur!