Porselen Boyası

Daha önce hiç porselen boyası kullanmadıysanız ancak denemeye hazırsanız bu yazı tam size göre.

Porselen sıkıcı yemek takımlarından kurtulup hobi boyamanızın vazgeçilmezi olabilir!
Porselen boyamanın inceliklerini, yeni başlayanlar için ipuçlarıyla derleyip sizlere sunuyoruz.

Porselen boyama için temel iki teknik vardır. Birincisi klasik ve basit yöntemdir. Basit boya direkt olarak porselen yüzeye uygulanır ve kurumaya bırakılır. Seramik ve cam yüzeyler için özel olarak üretilmiş boyalar mevcuttur ancak akrilik de bu yüzeylere uygulanabilir. Bu en basit yöntemdir ancak bu metotta boya kolaylıkla çizilme, dökülme ve hatta soyulmalarla yüz yüze kalır. Bunun sebebi porselenin sıradan boya malzemelerini emip tutacak bir yüzeye sahip olmamasıdır. Bu sebeple arzu edilen görünüme ve dayanıklılığa sahip boyamalar için özel ürünler ve bir fırın kullanmak gerekir. Fırın cam boyamada olduğu gibi seramikler için de boya sabitlemede iyi bir yardımcıdır.

Porselen boyama diğer hobi boyamalarına kıyasla daha fazla zaman alabilir bu yüzden sabrınızı mükemmel sonuçlar için daima yüksek tutmalısınız. Sonunda ulaşacağınız güzelliği düşünerek kendinizi motive edebilirsiniz.

Doğru boyayı seçmek oldukça önemlidir. Hobidünya sizlere en doğru materyali temin etmenizde iyi bir yol gösterici olacaktır. Seramik boyasında dikkat etmeniz gereken en önemli husus “fırınlanabilir” özelliğe sahip olması yani ısıya dayanıklı olmasıdır. Bazı porselen boyaları kendinden verniklidir, sizi ekstra bir aşamadan kurtarabilir. Zira boyama da birkaç kattan oluşacağından bu sizlere zaman kazandıracaktır. Her kat boya ardından bir fırınlama yapmak, boyamanın derinliğini artırır. Bu sizleri kısa yoldan sanatsal bir objeye ulaştıracak değerli bir ipucudur. Hatta daha derin bir görünüm elde etmek için sırasıyla şu aşamalar takip edilebilir. Bir kat boya üzerine fırınlama, ardından transparan bir kat boya ve ardından fırınlama. Bu şekilde her fırınlama arasında bir kat boya, bir kat da transparan boya kullanırsanız usta elinden çıkmış bir derinliğe kolayca ulaşabilirsiniz.

Objenizi fırınlarken boyalı kısımların hiçbir yere temas etmemesine dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde istenmeyen izlerle karşılaşmanız kaçınılmaz olacaktır. Fırınlamadan önce kurumuş olsa dahi boya ısının etkisiyle yumuşayıp yapışkan bir hal alabilir. Bu yüzden mesafeye dikkat etmek oldukça önemlidir. Fırının ısısı kullanacağınız boyanın içeriğine göre değişkenlik gösterir, genellikle boya üzerinde verilmiş talimatları takip etmeniz yeterli olacaktır. Bununla birlikte 180 derece ortalama bir değer olarak kabul edilebilir.

Temiz çalışma alanında pürüzsüz boyamalar elde edeceğinizden tozdan ve kirden mümkün olduğunda uzak durmanızı tavsiye ederiz.

Porselen boyamadan çok keyif alacağınıza eminiz!

https://www.hobidunya.com/cam-seramik-porselen-boya

Email adresiniz gizli tutulur!